McDo Ervaring

McDonald’s, I’m NOT lovin’ it

De fastfoodketen laat kippen nog steeds vreselijk lijden

Als gevolg van een actie van GAIA hebben veel restaurant- en supermarktketens in België zich ertoe verbonden om geen kippenvlees meer te verkopen, dat geproduceerd werd volgens de allerslechtste landbouw- en slachtpraktijken. Maar McDonald's sluit nog steeds de ogen voor het lijden van de kippen en weigert het doorvoeren van verbeteringen!

McDonald's rechtvaardigt haar weigering om zich te verbinden aan de BCC met milieuredenen, in de overtuiging dat betere leefomstandigheden voor vleeskippen een negatief effect zouden hebben op het milieu. McDonald's baseert zich echter op een door de industrie uitgevoerde studie, die wordt betwist en waarin met name de milieueffecten van het houden van kippen volgens de BCC-normen worden overschat. De toepassing van strengere dierenwelzijnsnormen volgens de BCC kan niet worden beschouwd als schadelijker voor het milieu. Weigeren om de BCC toe te passen heeft te maken met winst, niet met het milieu.

In conventionele kippenhouderijen worden tienduizenden kippen opgesloten in loodsen, zonder de mogelijkheid om naar buiten te gaan en zonder natuurlijk licht. Als resultaat van een doorgedreven genetische selectie groeien ze razendsnel en bereiken ze hun slachtgewicht in slechts 40 dagen. Als gevolg daarvan kunnen ze al snel hun eigen gewicht niet meer dragen, waardoor ze aan pijn in de poten en gewrichten, kreupelheid, verlamming, ademhalingsproblemen en hartproblemen lijden, die dodelijk kunnen zijn.

In deze houderijen kan de bezettingsgraad oplopen tot 22 kippen per vierkante meter, wat betekent dat elke kip over een leefruimte beschikt, die nog kleiner is dan een A4’tje. Omdat het strooisel tijdens de groeifase nooit wordt vervangen, worden de kippen gedwongen om tussen hun eigen uitwerpselen te leven. De ammoniak, die daardoor vrijkomt, verbrandt hun poten, borst en longen.

Bestelkiosken
Tafelbediening

Bij aankomst in het slachthuis worden de nog levende kippen ondersteboven opgehangen aan metalen haken. Dit veroorzaakt veel extreem pijnlijke breuken en ontwrichtingen aan de poten en vleugels. Vervolgens worden ze met het hoofd ondergedompeld in een elektrisch waterbad. Er wordt dan verondersteld dat ze bewusteloos zijn, maar soms zijn de kippen niet genoeg verdoofd en worden ze bij volle bewustzijn de keel overgesneden.

Dankzij de actie van GAIA hebben reeds vele bedrijven deBetter Chicken Commitment ondertekend. Zo garanderen ze bijvoorbeeld het gebruik van langzamer groeiende kippenrassen, meer leefruimte voor de kippen en minder pijnlijke slachtmethodes.

Tafelbediening

Doordat McDonald’s weigert om de Better Chicken Commitment te ondertekenen, toont het zijn onverschilligheid tegenover dierenleed. Het bedrijf negeert zo dan ook de groeiende vraag van de maatschappij om het welzijn van boerderijdieren te verbeteren.

Onderneem actie voor de dieren: steun bedrijven, die hun welzijn beter respecteren, in plaats van McDonald’s!
Download our McDonald’s® app